ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΔΥΟ Forum – Επιστημονική Ημερίδα Ά Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών – 16 Απριλίου 2016

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

 

Το Δελτίο Τύπου της Ημερίδας

Το Ινστιτούτο Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες (ΙΒΙΣ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη του ημερίδα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 και το παρακολούθησαν πάνω από 130 άτομα (βιολόγοι, ψυχίατροι, νευρολόγοι, ψυχολόγοι, παιδίατροι, φοιτητές, κλπ.).

Το επιστημονικό πρόγραμμα & oι διαλέξεις των ομιλητών προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, που έμειναν ενθουσιασμένοι από την θεματολογία της Ημερίδας.

Εν συντομία, η θεματολογία της ημερίδας, ήταν η εξής:

  • Στρες, Χρόνιοι νόσοι και διαχείριση
  • Πρώιμο Στρες και Ανάπτυξη
  • ΔΕΠΥ και Στρες
  • Ενδοκρινικοί διαταράκτες και Στρες
  • Νευροπλαστικότητα: κοινοί μηχανισμοί στο στρες και στις διαταραχές του θυμικού
  • Διαφορές του φύλου στην απόκριση στο στρες: προκλινικά και κλινικά δεδομένα
  • Ενδομήτριο στρες

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι ακόλουθοι ξεχωριστοί αλλά και άκρως σημαντικοί ομιλητές: Γεώργιος Χρούσος (Πρόεδρος ΙΒΙΣ, Καθηγητής Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Νένη Περβανίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ), Τέρψη Κόρπα (Διευθύντρια ΕΣΥ, Παιδοψυχίατρος, Παιδοψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»), Ευθυμία Κιτράκη ( Καθηγήτρια Βιολογίας, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Ελίζαμπεθ Τζόνσον, (Αν. Καθηγήτρια Ανατομίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Χριστίνα Δάλλα (Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας, Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Γεώργιος Μαστοράκος (Καθηγητής  Ενδοκρινολογίας, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού,  Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ «Αρεταίειον» Νοσοκομείο).

Στην έναρξη της ημερίδας, απεύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΙΒΙΣ Καθ. Γεώργιος Χρούσος, ο Καθ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου (Καθηγητής-Διευθυντής Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ) και η Αν. Καθ. Κατερίνα Αντωνίου (Αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ Πρόεδρος ΕΟΦ) και τον συντονισμό των ομιλιών είχαν αναλάβει οι Καθηγητές Μ. Κουτσιλιέρης, Κ. Τσίγκος, M. Παναγιωτακοπούλου και Χ. Παπαγεωργίου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Επιστημονικού Σωματείου «Ινστιτούτο Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες-ΙΒΙΣ» που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Ιανουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ΙΒΙΣ αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα με στόχο την προαγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά στους βιολογικούς μεσολαβητές που σχετίζονται με το στρες και τις αλληλεπιδράσεις τους με τον εγκέφαλο, το σώμα και την συμπεριφορά, καθώς και των κλινικών εφαρμογών της γνώσης αυτής. Στοχεύει επίσης στην προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας στην ψυχονευροενδοκρινολογία, νευροβιολογία, ψυχονευροανοσολογία, ψυχοφυσιολογία, ψυχοφαρμακολογία και άλλα συναφή αντικείμενα. Ουσιαστικό στόχο του ΙΒΙΣ αποτελεί η επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία που εστιάζουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στη μελέτη του στρες.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του 1ου Συνεδρίου με θέμα: «Βιολογία-Ιατρική Συστημάτων και Στρες» φιλοδοξεί να προσελκύσει επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων όπως νευροεπιστήμονες, ψυχιάτρους, νευρολόγους, ανοσολόγους, ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους, ψυχολόγους, γενετιστές, βιολόγους καθώς και τους φοιτητές των αντίστοιχων επιστημών. Η δημιουργική επικοινωνία των επιστημονικών ομάδων πιστεύουμε ότι θα εμβαθύνει την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη φυσιολογία και παθοφυσιολογία του στρες με απώτερα οφέλη στην έρευνα και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη του στρες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Καθηγητής Γεώργιος Π. Χρούσος
Διευθυντής – Καθηγητής
Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες